Logo 3

 

 

Stadsbeiaardier Richard de Waardt bij zijn carillon, helemaal bovenin de Laurenskerk, vlak onder het dak. (Foto: Britte Kramer)

Als Richard de Waardt de belofte over de stad voelt vallen, dan is het lente

wo 24 mrt 2021, 11:16 

Rotterdam – Als Richard de Waardt het geroezemoes hoort, vanaf zijn werkplek bovenin de toren van de Laurenskerk. Van picknickende mensen in het gras van het Grotekerkplein. En van kwetterende vogeltjes. Als hij de belofte over de stad voelt vallen. Dan is het lente. En dan volgt de muziek vanzelf.

Vivaldi natuurlijk, met zijn vier jaargetijden, daar hoor je de lente in. Maar pas echt lente in het hoofd van de Rotterdamse stadsbeiaardier is het met Primavera Porteña uit de vier jaargetijden van Piazzolla. “Dat is voor mij dé muziek die bij lente hoort. Energieke, ritmische muziek, bruisend van het leven en belofte.”

En dan is er ook nog pianist en componist Ludovico Einaudi met zijn Primavera. Speciaal voor De Havenloods speelde De Waardt het afgelopen week op zijn carillon. “Toen Einaudi zes jaar geleden in het nieuwe Luxor Theater optrad, heb ik hem uitgenodigd. Kreeg ik zaterdagnacht bericht dat hij zondagochtend voor de deur van de kerk zou staan. Italianen kennen helemaal geen carillons, alleen kerkklokken. Dus hij keek zijn ogen uit. Die man is wereldberoemd, en ik speelde zijn werk voor hem. Daarna heb ik hem naast me op de bank gezet en hebben we samen wat gespeeld. Hij deed het aardig, voor een pianist op een klokkenspel. Het is toch iets heel anders.”

Dat anders zit ‘m in de aard van de klokken, die lang nagalmen na het aanslaan, zodat De Waardt niet zomaar álles op het carillon kan spelen. ““Als er te veel noten zijn, het nummer harmonisch te ingewikkeld is, wordt het al snel een chaos. Alle klankkleuren die een orkest heeft bijvoorbeeld, kan ik onmogelijk op het carillon vertolken. Het geheim zit ‘m in de eenvoud; de essentie van een muziekstuk vinden.”

Bij de Golden Earring bijvoorbeeld. De Waardt deed mee aan het landelijke eerbetoon dat onlangs voor de Haagse band en de ernstig zieke George Kooymans werd gehouden. “Het ging wel eerst fout”, vertelt hij tandenknarsend. “Mijn computer sloeg op hol en tetterde dwars door mijn spel heen. Daarna ben ik opnieuw begonnen en heb ik alsnog Radar Love gespeeld. Plus nog wat andere nummers van de Earring. Goeie band hoor, beter dan de Rolling Stones.”

Afgelopen week speelde De Waardt Primavera in de Laurenskerk, om het begin van de lente te vieren. Je kunt het nog terugluisteren bij De Havenloods op Facebook, Twitter en Instagram!

Het Groot Rotterdams Songbook

Hét meesterwerk van stadsbeiaardier Richard de Waardt is natuurlijk het Groot Rotterdams Songbook. De Waardt verzamelde 170 bekende nummers uit 170 landen. Voor alle 170 nationaliteiten die Rotterdam rijk is.

Die nummers komen binnenkort goed van pas. Als in mei het Eurovisie Songfestival in Rotterdam neerstrijkt, schallen vanaf de Laurenskerk iedere dag 41 liedjes uit de 41 deelnemende landen over de stad.

“En er komt een jukebox. Ik ga songfestivalliedjes uit mijn hoofd leren en mensen kunnen dan verzoekjes doen. Het publiek staat hier aan de overkant op het dak van Gebouw De Heuvel en ik kijk dan met een verrekijker uit de toren om te zien wat ze willen horen. Er is een lijst hoor, ik kan niet álle liedjes uit de historie spelen. Haha, dat zou wat zijn. Nee, 99 liedjes, want ze kunnen steeds twee bordjes laten zien met een getal erop.”

Meer info over het songbook en het werk van de stadsbeiaardier kun je vinden op www.stadsmuziek.nl en www.torenmuziek.nl.

Stadsbeiaardier

Richard de Waardt (38) is sinds 1556 de negentiende Rotterdamse stadsbeiaardier. De helft van de week woont hij hier, de andere helft in België. ‘Ik woonde in Rotterdam, maar werd verliefd toen ik in Mechelen naar de beiaardiersschool ging. Nu leid ik een dubbelleven.’

(uit: De Havenloods 24 maart 2021)

Deel