Het Groot Rotterdams Songbook ontstond als eenvoudig maar krachtig idee: een liedje voor iedere Rotterdammer, gespeeld op het eeuwenoude carillon van de Laurenstoren. Er leven zo’n 170 nationaliteiten samen in Rotterdam. Op zaterdag komen al die culturen samen op de markt op de Binnenrotte, naast de Markthal, de bibliotheek en de Laurenskerk. Tijdens hun jacht op avocado’s, Spaanse peper, kouseband, Chinese kool of gatenkaas hoort iedereen de beiaard spelen. Het leek stadsbeiaardier Ricahrd de Waardt een mooie uitdaging om 170 liedjes te verzamelen die iedereen op straat kan meefluiten.
De start van het project vond plaats bij de Vlaggenparade in Rotterdam (met grote hulp van de jongste leerlingen van de Mechelse Koninklijke Beiaardschool). We deden een oproep via diverse media aan alle Rotterdammers om mee te denken en kregen ontzettend veel reacties. We zochten voor íeder land een typisch liedje dat iedereen kent en op de beiaard goed en herkenbaar klinkt. Een bij voorkeur rechtenvrij liedje dat niet politiek geladen is en de tand des tijds heeft doorstaan. Een kinderliedje of volksliedje bijvoorbeeld. Geen nationale volksliederen, om politiek vaarwater te vermijden. We spraken ook met buurvrouwen, klopten aan bij restaurants, contacteerden ambassades, belden buurthuizen. Vrijwilligers van Stichting Stadsmuziek ontpopten zich tot doortastende liedjesjagers. Na nachtenlange luistersessies van liedjes uit heel de wereld heeft Richard vervolgens de knoop doorgehakt en voor ieder land één liedje gekozen.
Op 4 oktober 2019 lanceerde burgemeester Aboutaleb het eerste liedje van het Groot Rotterdams Songbook in de mooie tuin van het Rotterdamse stadhuis. Een glunderende Ecuadoriaanse ambassadeur hoorde het liedje ‘A mi Lindo Ecuador’ spelen op het carillon van het stadhuis. Om de lancering een feestelijke toets te geven nodigden we een pop-up kinderkoor uit, bestaande uit 50 Rotterdamse kinderen van drie verschillende basisscholen. Onder enthousiaste begeleiding van ZangExpress zongen ze uit volle borst (begeleid door de mobiele beiaard) een aantal liedjes uit het Songbook.
“Liedjes uit heel de wereld klinken door heel Rotterdam via de klokken van de carillons!”
Tijdens de Kindermuziekweek 2021 presenteerde concertgebouw De Doelen in samenwerking met muziekeducatieplatform ZangExpress een geweldige serie dagelijkse clips met een selectie van liedjes uit het Groot Rotterdams Songbook. De kinderen zingen allemaal hun lievelingsliedje in hun eigen taal, zo vieren we de meertaligheid van de stad. Aanvullend op de videoclips biedtZangExpress digitaal lesmateriaal aan om zelf in de klas met de verschillende liedjes aan de slag te gaan.
PORTUGAL – Oliveira
LIBANON – Ya Ana Ya Ana
IJSLAND – Sofðu unga ástin mín
TURKIJE – Üsküdar’a Gider íken
PORTUGAL – Albino
Speciaal voor Open Monumentendag maakte stadsbeiaardier Richard de Waardt een bundel met daarin 16 liedjes uit heel de wereld, gearrangeerd voor carillon. De liedjes zijn een selectie uit het Groot Rotterdams Songbook. Deze bundel wordt gratis verspreid onder alle beiaardiers in Nederland en Vlaanderen. Ook wordt er een Engelstalige versie beschikbaar gesteld voor beiaardiers uit heel de wereld. Zodoende worden de liedjes door beiaardiers gespeeld in landen van A(merika) tot Z(witserland).
De bundel kwam tot stand op verzoek van Open Monumentendag (Nederland & Vlaanderen) en wordt gratis aangeboden aan alle Nederlandse en Vlaamse beiaardiers door Open Monumentendag en Stichting Stadsmuziek Rotterdam. De gratis digitale (Engelstalige) versie wordt beschikbaar gesteld voor beiaardiers wereldwijd. Tijdens Open Monumentendag 2021 staat inclusie centraal. Met het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ sluit men aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘inclusive heritage’. Het Groot Rotterdams Songbook past dus prachtig bij deze thema’s, vanwege het verbindende en inclusieve karakter van het project én van de beiaard als democratisch muziekinstrument.
De liedjes worden geprogrammeerd (op vaste tijden) op de automatische carillons van de Laurenstoren, het stadhuis en de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. De historische speeltrommel van de Laurenskerk wordt ook ‘verstoken’ met twee speciale liedjes en uiteraard klinken de liedjes ook live tijdens de wekelijkse bespelingen van de stadsbeiaardiers. Hieronder kan je terugvinden wanneer je welk liedje kunt horen!