Logo 3

Over ons

Stadsmuziek Rotterdam, wie zijn wij?

Doelstelling Stichting Stadsmuziek
– wie zijn wij?

Stichting Stadsmuziek ondersteunt de stadsbeiaardiers en de stadsorganist in de breedste zin van het woord. De stichting werd op verzoek van het College van B&W in het jaar 2000 opgericht. Het bestuur, de Vrienden en een groep enthousiaste vrijwilligers assisteren de stadsmusici onder andere bij artistieke, administratieve, logistieke en marketing-werkzaamheden. Daarnaast houdt de stichting zich bezig met muziekeducatieve en cross-culturele projecten.

Stadsmuzikanten

De gemeente Rotterdam is eigenaar van vijf instrumenten: drie stadscarillons die hoog staan opgesteld in de torens van het Stadhuis, de Grote of Sint Laurenskerk en de Oude of Pelgrimvaderskerk te Delfshaven, én twee de stadsorgels — het concertorgel in de Grote Zaal van de Doelen en het concertorgel in de Burgerzaal van het Stadhuis. Om de stadscarillons en de stadsorgels te laten klinken heeft de gemeente Rotterdam een stadsbeiaardier en een stadsorganist in dienst. Die gemeentelijke aanstelling bestaat al sinds het einde van de zestiende eeuw.


Stadsbeiaardier

Verantwoordelijk voor de torenmuziek in de stad is de stadsbeiaardier van Rotterdam: Richard de Waardt. Naast het bespelen van de carillons bewerken hij melodieën voor het automatische speelwerk in de drie torens die ieder kwartier hun klanken over de stad uitstrooien. De voorgangers van onze stadbeiaardiers vindt u hier.


Stadsorganist

Adriaan Hoek is de stadsorganist van Rotterdam. In die functie bespeelt hij de twee concertorgels van de stad: het Flentrop-orgel in de Doelen en het Standaart-concertorgel in de Burgerzaal van het stadhuis.

Onze Vriendenkring bestaat uit
bijna 300 leden!

Word Vriend!

Programmering

Sinds het ontstaan van Stadsmuziek Rotterdam zijn er honderden concerten georganiseerd met gemiddeld tweehonderdvijftig bezoekers per concert. Met de focus op een steeds gevarieerder programma, waarbij de hedendaagse muziek niet ontbreekt, wil Stadsmuziek Rotterdam een breed publiek van jong tot oud een boeiende reeks muzikale belevenissen aanbieding. Deze concerten zijn gratis toegankelijk (na verplichte reservering); een traditie die al sinds de zestiende eeuw bestaat.


Muziek in de Burgerzaal

Sinds de oprichting in het jaar 2000 assisteert Stadsmuziek Rotterdam bij de lunch- en avondconcerten in de schitterende Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. In de loop van de jaren is de groep bezoekers van de Burgerzaalconcerten spectaculair gegroeid. Spil in dit muzikale web is stadsorganist Geert Bierling die als adviseur en programmeur verbonden is aan de stichting.


Torenmuziek Rotterdam

Naast de serie Muziek in de Burgerzaal faciliteert Stadsmuziek Rotterdam ook de serie Torenmuziek in en rondom de Rotterdamse stadstorens. Zij werkt hierbij projectmatig samen met partners uit de stad, zoals bijvoorbeeld de Rotterdamse Dakendagen, Vers Beton, de Laurenskerk en de Rotterdamse Operadagen. Artistiek adviseur en drijvende kracht achter de concerten en projecten van Torenmuziek is stadsbeiaardier Richard de Waardt.


Bestuur
Stichting Stadsmuziek:

Ken Gould – voorzitter
Kati Furman – secretaris
Oscar Verhaar – penningmeester
Jantje Steenhuis – lid

Artistiek adviseurs:

Adriaan Hoek
Richard de Waardt


Privacyverklaring

Stichting Stadsmuziek neemt uw gegevens zeer serieus. Hoe wij precies met uw persoonsgegevens omgaan, valt te lezen in onze Privacyverklaring.