Logo 3

Veelgestelde vragen

Een overzicht van alle veelgestelde vragen
Heb je ook een vraag? Tekst stuur je vraag naar [email protected] of [email protected]

Wat is een carillon?
De definitie van een carillon (volgens de World Carillon Federation) is als volgt: “een carillon is een muziekinstrument, bestaande uit 23 of meer gestemde bronzen klokken en verbonden met een stokkenklavier. De minimale toonomvang is dus 2 chromatische octaven (enkel de lage cis en dis mogen ontbreken). Een standaardcarillon heeft 4 octaven of 49 klokken  
Hoe oefent een beiaardier?
Een beiaardier oefent op een studieklavier. Het klavier is een exacte kopie van het klavier in de toren, maar dan zonder klokken en vaak met een volumeknop. Een studieklavier kan zowel elektronisch als akoestisch zijn. Dit hangt af van de bouwer en van de smaak van de beiaardier.
Klimt een beiaardier ieder kwartier naar boven om een melodietje te spelen?
Nee. De korte carillon-melodietjes die je ieder kwartier hoort klinken uit de stadstorens worden niet ‘live’ gespeeld door de beiaardiers. Daarvoor zorgt een speelautomaat. In de toren van de Laurenskerk is dat een grote speeltrommel die ieder kwartier een stukje verder wordt rondgedraaid. Het carillon in de stadhuistoren heeft geen speeltrommel die verstoken wordt op de manier zoals in de Laurenstoren; hier klinkt een vaste melodie jaar in, jaar uit: het is de bekende Big-Ben melodie. Aan de lengte van de melodie kan je herkennen of het kwart over, half, kwart voor, of het hele uur is. Daarnaast kunnen op dit carillon kwartier- melodietjes met een computer worden ingespeeld. De kwartier-melodietjes uit Delfshavense toren klinken doordat de hamers die de klokken aanslaan uitsluitend door een computer wordt bediend.
Hoeveel treden voordat je boven bent?
Laurenstoren: 305 treden Stadhuis: 257 treden Pelgrimvaderskerk: 35 treden
Hoe word je beiaardier?
Er bestaan twee belangrijke opleidingen tot beiaardier. Amersfoort: http://www.beiaardcentrum.com/nederlandse-beiaardschool Mechelen (BE): http://beiaardschool.mechelen.be
Hoeveel carillons zijn er in de wereld?
De bakermat van de beiaardcultuur ligt in Nederland en België. Het is typisch een instrument uit onze streken. Nog steeds zijn we het centrum van de beiaardkunst. Beiaardiers uit de hele wereld komen studeren in Amersfoort of Mechelen. Vanuit Nederland en België heeft de beiaardcultuur zich ook verspreid naar andere landen. Hieronder staat een lijst van het totaal aantal carillons ter wereld.

Nederland 184
Verenigde Staten 164
België 89
Frankrijk 57
Duitsland 45
Denemarken 28
Verenigd Koninkrijk 14
Zweden 13
Noorwegen 12
Canada 11
Zwitserland 5
Japan 3
Spanje 3
Mexico 3
Polen 2
Litouwen 2
Portugal 2
Rusland 2
Oostenrijk 2
Brazilië 2
Ierland 1
Oekraïne 1
Curaçao 1
Zuid-Afrika 1
Filipijnen 1
Zuid-Korea 1
Israël 1
Australië 1
Nieuw-Zeeland 1

Mobiele carillons 16

Totaal 668