Logo 3

TERUGBLIK 2017

GROOT ROTTERDAMS SONGBOOK

Groot Rotterdams Songbook

Op 30 september 2017 zijn we gestart met het verzamelen van kinderliedjes en volksliedjes uit heel de wereld. Rotterdam telt ongeveer 170 nationaliteiten. Van ieder land kiezen we het komende jaar één kinderliedje. Vanaf september 2018 zullen alle liedjes een jaar lang, iedere dag, door heel de stad klinken via de klokken van de drie Rotterdamse stadscarillons. DOE MEE! En help ons met het verzamelen van de liedjes! Het startschot vond plaats op de boompjes in samenwerking met de Vlaggenparade. Kinderen van de Belgische beiaardschool zongen 5 internationale kinderliedjes en werden begeleid door Richard de Waardt op het mobiele carillon van Boudewijn Zwart. Ook waren de Rotterdamse torenblazers aanwezig om samen te spelen met het carillon en het kinderkoortje. De ambassadeur van België gaf een toespraak en het startschot voor dit mooie project. 

Vlaggenparade.png

2017 – OVERZICHT

Ook dit jaar was er een waaier aan projecten, concerten en activiteiten rond de Rotterdamse klokkentorens. Hieronder vindt u enkele hoogtepunten. 

Zomerconcerten in de Stadhuistuin

Harp & Carillon
Harpiste Minou den Hals en stadsbeiaardier Richard de Waardt gingen in muzikale dialoog. Afwisselend speelden ze een programma van zuiderse muziek op hun instrumenten. Minou speelde onder de mooie bogen aan de ingang van de tuin. Richard speelde uiteraard bovenin de toren, maar via een groot beeldscherm beneden kon u toch op zijn vingers kijken. De muzikale reis nam het publiek – dat in groten getale was gekomen (+/- 300 mensen) – mee via Belgiië en Frankrijk naar Spanje met opzwepende Flamenco’s, maar ook naar Italië, met muziek van Ludovico Einaudi. Na de pauze klonk Zuid-Amerikaanse muziek van o.a. Piazzolla. Het was een prachtige en betoverende avond!

Viva America
Het was heel spannend, want de weergoden beloofden een donderstorm met windstoten en een onwaarschijnlijke hoeveelheid neerslag. Kortom, code rood. Maar wonder boven wonder klaarde de hemel een uur voor het concert volledig op en er verscheen een zomerse blauwe lucht, zonder ook maar een drupje regen. Onder de sierlijke bogen stond het ensemble van stadsbeiaardier Richard de Waardt opgesteld: Kampa Kampa! speelde een Zuid-Amerikaans programma met tango’s, milonga’s, Argentijnse walsen en eigen composities. Maar dat was nog niet alles. Bovenin de toren zat een van de bekendste beiaardiers ter wereld; Geert D’Hollander. Hij speelde een speciaal voor deze avond geselecteerd programma van Noord-Amerikaanse muziek op het prachtige carillon van het stadhuis.

Harp04.jpg
Harp 03.jpg
Harp 01.jpg
Harp 02.jpg
Harp 06.jpg
Harp 07.jpg
America01.jpg
America 02.jpg

Rotterdamse Dakendagen

Funk up the Bells! Speciaal voor de Rotterdamse Dakendagen speelde het eeuwenoude carillon (uit 1660) van de Laurenstoren samen met Dr. Meraki, de muziekambassadeurs van Rotterdam! Stadsbeiaardier Richard de Waardt en de muzikanten van Dr. Meraki trakteerden het publiek op een onvergetelijke muzikale ervaring, bovenop het hoogste en meest unieke podium van de stad: het dak van de Laurenstoren. Dr. Meraki is een jonge energieke band met een unieke sound waarin soul, funk & fusion met elkaar worden verweven. Met een vloeiende Rhodes, snauwende synths en gitaren, zwoele vocals en een stuwende ritmesectie stonden ze op diverse podia, waaronder Metropolis en Parkpop. Dit jaar wonnen ze 10.000 euro bij de Music Matters Award waarmee ze hun debuut EP aan het maken zijn. Bovendien zijn ze uitgeroepen tot muziekambassadeurs van Rotterdam 2017.

Kintsugi

Stadsbeiaardier Richard de Waardt & kunstenaar/componist Julie Zhu (VS) ontwikkelden samen een muzikale ontdekkingsreis in de toren van de Laurenskerk. Het publiek begon geblinddoekt in de 25 meter hoge hal van de kerk met haar hypnotiserende akoestiek en klom vervolgens via 305 treden en vier zolders helemaal tot aan het dak van de Laurenstoren. De reis van beneden tot aan de top van de toren was een rauwe en zorgvuldig samengestelde ervaring voor de zintuigen, begeleid door hedendaagse en traditionele muziek op het carillon en andere muziekinstrumenten. Julie Zhu verzorgde een lezing over kintsugi en schreef een nieuwe compositie “in the bell tower” die werd uitgevoerd op de luidklokkenzolder. Richard de Waardt verzorgde de soundscape in de hal van de toren en speelde de Chaconne BWV 1004 van J.S. Bach op het carillon terwijl het publiek (met gehoorbescherming) tussen de klokken stond. 

Kintsugi01.jpg
Kintsugi 02.jpg
Kintsugi 03.jpg
Kintsugi 04.jpg

Torenjukebox

Op vrijdag 7 en 21 juli stond er een heuse jukebox op het Grotekerkplein. Op magische wijze staat deze jukebox in contact met stadsbeiaardier Richard de Waardt. Hij zat hoog bovenin de toren, omringd door 49 klokken en speelde tussen 16u en 17u alle liedjes die beneden op het plein werden aangevraagd! Het was een groot succes, de verzoekjes waren niet aan te slepen. Bovendien was er veel media-aandacht. Zo vroeg zelfs Edwin Evers op Radio 538 live verzoekjes aan. 

Jukebox 02.jpg
Jukebox 01.jpg

Sinterklaasconcert in de Burgerzaal

Op woensdag 29 november kwam Sinterklaas op bezoek in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis om de grote en kleine kinderen uit Rotterdam te trakteren op een feestelijk concert! De pepernoten vlogen uit het orgel en om onze oren. Een groot bewaard geheim is dat Sinterklaas zelf óók een verlanglijstje heeft. Daar kwamen we in het stadhuis onlangs achter toen de Rotterdamse stadsbeiaardier en stadsorganist werden gebeld vanuit Spanje. Sinterklaas en zijn pieten zouden dolgraag eens op het carillon en op het orgel komen spelen! We besloten er direct maar een feestelijk concert van te maken met muzikale hulp van de accordeonpiet, orgelpiet, beiaardpiet, klarinetpiet en Kinderkoor WonderWijs. Het was een feestje! 

Sinterklaasconcert 05.jpg
Sinterklaasconcert 04.jpg
Sinterklaasconcert 07.jpg
Sinterklaasconcert01.jpg
Sinterklaasconcert02.jpg
Sinterklaasconcert 09.jpg
Sinterklaasconcert 08.jpg
Sinterklaasconcert 06.jpg
Deel