Logo 3

TORENMUZIEK 2018 – TERUGBLIK

ZOMERCONCERTEN IN DE STADHUISTUIN

FLAMENCO & BELLS
Zomeravondconcert in de stadhuistuin van Rotterdam op 18 juli 2018. Dina Verheyden & Richard de Waardt speelden quatre-mains op het carillon en de broers Benjamin & Mischa speelden flamencomuziek op hun gitaren. Klik hiervoor het volledige programma.

BRASS & BELLS
Dit concert moesten we helaas annuleren wegens hevige regen en onweer. Gelukkig vonden we een alternatieve datum (14/9/18) om het concert toch door te kunnen laten gaan. De vijf muzikanten van Pelgrim Brass speelden samen met Stadsbeiaardier Richard de Waardt en Dina Verheyden. Bas Duister schreef speciaal voor dit concert de compositie “Bells of Rotterdam”. Een ‘surround’-compositie, op maat gemaakt van de stadhuistuin. Als toegift verrasten de muzikanten het publiek met een heus handbel-optreden! Klik hier voor het volledige programma.

01
DSC00100 kopie.JPG
DSC00105.JPG
DSC00074.JPG
Brass & Bells - Pelgrim Brass.png

Rotterdamse Dakendagen – Dichter bij de Beiaard

Stadsdichter Derek Otte en stadsbeiaardier Richard de Waardt namen het publiek mee van de hal tot het dak. Centraal stond het ‘gedicht’ op de grootste luidklok van de toren: “IK ROEP U TOT EENDRACHTIG WERKEN – EN STRIJDBAAR MENSENKRACHTEN STERKEN – DAT IS UW LOT – MAAR KAN MIJN STEM UW ZIEL NIET RAKEN – DAN ZOU DE TIJD UW WERK SLAKEN – WERKT MAAR VOOR GOD”. Derek Otte schreef twee nieuwe gedichten voor op de twee zolders in de toren: RELIGIE & GELOOF. Op het dak bracht hij “IN NAAM VAN ROTTERDAM” met muziek van Richard de Waardt. Andere muziek die klonk deze avond was een pavane van Byrd (accordeon), een nocturne van Chopin (beiaard), metamorphosis van Philip Glass (beiaard), Perfect Day van Lou Reed (beiaard) en het prachtige en toepasselijke NARROW MINDS van The Yes Please, gezongen door Rob van Gameren en Marjoleine Molenaar.


GROUNDUNDER ed ehtym

Muziektheater trio “Saturners” ontwikkelden samen met stadsbeiaardier Richard de Waardt een unieke locatievoorstelling voor de Laurenstoren rond de tragische mythe van Orpheus en Eurydice. Het publiek klom mee met de muzikanten en werd onderweg in iedere ruimte van de toren omringd door muziek en spel. De Laurenstoren is een magische locatie voor deze voorstelling. De hal heeft een bijna psychedelische akoestiek en onderweg kom je maar liefst 50 klokken tegen, die uiteraard allemaal gebruikt werden. Het dak van de toren is het mooiste plekje van Rotterdam, met een prachtig uitzicht over de stad.

MATTHIJS RIJSDIJK – zang/spel/dans
JIP WARMERDAM – zang/spel/dans
VERONIQUE POST – zang/spel/dans
MILAN BOONE – zang/gitaar/soundtrack
RICHARD DE WAARDT – accordeon/beiaard/soundtrack
DINA VERHEYDEN – beiaard

IMG_3659.jpg
IMG_3727.jpg
IMG_3687.jpg
Schermafbeelding 2018-08-04 om 10.55.27.png
IMG_3721.jpg
IMG_3734.jpg

Het dak op met The Yes Please

Op deze zomeravond speelden stadsbeiaardier Richard de Waardt en de Rotterdamse bandTheYesPlease een uniek concert op het dak van het Stadhuis. Een prachtige locatie die speciaal voor deze gelegenheid eenmalig omgetoverd wordt tot stadspodium.

39522448_1045467032282781_919103510782410752_n.jpg
39747248_1045466988949452_2973785980806365184_n.jpg

Speeltrommel

De historische speeltrommel (1661) van de Laurenstoren is traditiegetrouw twee keer verstoken dit jaar.

Vanaf april klonken de volgende melodieën:
Hele uur: Sarabande – F. Poulenc
Halve uur: Rêverie – C. Debussy

Vanaf september klonken de volgende melodieën:
Hele uur: Sakura (Japan)
Halve uur: Den Lille Ole med Paraplyen (Denemarken)

Versteek april 2018.jpg
Speeltrommel closeup.jpg
Speeltrommel.jpg
Speeltrommel binnenkant.jpg

En verder?

Tijdens het kerstconcert voor ouderen klonk de beiaard versterkt in de Laurenskerk. Richard de Waardt speelde samen met Pelgrim Brass. Vooraf klonk er uiteraard kerstmuziek uit de toren.

Karin Dolman & Richard de Waardt speelden de wereldpremière van Cadenzas & Songs, een werk voor alt-viool en Beiaard, geschreven door Leo Samama in het kader van het alt-vioolcongres dat dit jaar in Rotterdam plaats vond.

Zoals ieder jaar speelde de beiaard weer mee (torenjukebox) tijdens de wederopbouwdag.

Heel het jaar door werden er regelmatig verzoeknummers gespeeld op het carillon van de Laurenstoren.

En ten slotte het allerbelangrijkste:
De beiaard werd iedere week op vaste tijden bespeeld door stadsbeiaardiers Geert Bierling & Richard de Waardt

Wederopbouwdag 02.jpg
Karin Dolman Richard de Waardt.jpg
Kerstconcert voor Ouderen.jpg
Altviool & Beiaard.jpg
Kinderen Laurenstoren.jpg
Wederopbouwdag 01.jpg
Deel