Logo 3

HOOGTEPUNTEN 2016

ROTTERDAM SUITE – LAURENCIUS (CYRILLE OSWALD)

Laurencius – een compositie van Cyrille Oswald. Onderdeel van de Rotterdam Suite. Uitgevoerd op 8 mei 2016 in concertgebouw De Doelen Rotterdam door het New Rotterdam Jazz Orchestra. Gastsolist: Eric Vloeimans. Speciale gast: stadsbeiaardier Richard de Waardt. 

Laurencius is de naam van de grootste klok in de toren van de Laurenskerk. De oorspronkelijke klok uit 1461 is verloren gegaan bij het bombardement op 14 mei 1940. Zijn plaatsvervanger van na de oorlog maakt ook deel uit van het carillon of klokkenspel, dat geplaatst werd in 1660. De Laurenskerk staat symbool voor zowel de vernietiging van het oude centrum als de wederopbouw van de stad. Het gotische bouwwerk is na het bombardement het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdam. Al werd de kerk vrijwel volledig door brand verwoest, de toren van de Laurenskerk met het eeuwenoude carillon is als door een wonder gespaard gebleven. Met het stuk belicht componist Cyrille Oswald de wonderbaarlijke geschiedenis van de kerk en heeft hij de contrasten met het moderne Rotterdam willen benadrukken. Het enorme akoestische klokkenspel tegenover een eenzame doch knalharde electrische gitaar op het kerkplein, de middeleeuwse middentoonstemming versus onze moderne stemming, de dood maar ook de wederopstanding van het centrum van de stad. De Rotterdam Suite is een nieuw muziekwerk gecomponeerd door acht Rotterdamse musici en componisten, uitgevoerd door het New Rotterdam Jazz Orchestra. Het stuk gaat over 75 jaar wederopbouw in de stad. In 2016 werd de suite op twee Rotterdamse festivals uitgevoerd; integraal op 8 mei tijdens de Dag van de Rotterdamse Jazz in de Doelen en op 1, 2 en 3 juli in acht losse delen op verschillende belangwekkende locaties in Rotterdam tijdens North Sea Round Town. De Rotterdam Suite is een coproductie van Jazz International Rotterdam, North Sea Round Town en Stichting Rotterdams Jazz Orkest. Het project is onderdeel van de stadsmanifestatie Rotterdam viert de stad. Deze manifestatie viert 75 jaar wederopbouw van Rotterdam


ZOMERSERIE TORENMUZIEK – CONCERTEN 2016

ZA 11 JUNI - LAURENSTOREN - 19u  Kunstenaar & beiaardier JULIE ZHU kruipt in uw oor en neemt u mee op reis naar de top van de toren.

ZA 11 JUNI – LAURENSTOREN – 19u
Kunstenaar & beiaardier JULIE ZHU kruipt in uw oor en neemt u mee op reis naar de top van de toren.

WO 14 SEPT. - LAURENSTOREN - 14u / 15u30  Muzikale fabel voor jong én oud in de toren. Met kamishibai, 49 klokken, een zingende zaag en nog veel meer! 

WO 14 SEPT. – LAURENSTOREN – 14u / 15u30
Muzikale fabel voor jong én oud in de toren. Met kamishibai, 49 klokken, een zingende zaag en nog veel meer! 

WO 6 JULI - STADHUIS (TUIN) - 20u  Spectaculair avondconcert met alpenhoorn, hoorn, piano, zang en carillon. Dit alles vanuit de toren! 

WO 6 JULI – STADHUIS (TUIN) – 20u
Spectaculair avondconcert met alpenhoorn, hoorn, piano, zang en carillon. Dit alles vanuit de toren! 

ZO 10 / 17 JULI - LAURENSTOREN - 12u  Stadsbeiaardiers Geert & Richard spelen Bach op het historische carillon van de Laurenskerk.

ZO 10 / 17 JULI – LAURENSTOREN – 12u
Stadsbeiaardiers Geert & Richard spelen Bach op het historische carillon van de Laurenskerk.

WO 13 JULI - LAURENSTOREN - 20u  Drie jonge talenten van Codarts gaan op avontuur met de stadsbeiaardier. Laat u betoveren tot aan de top.

WO 13 JULI – LAURENSTOREN – 20u
Drie jonge talenten van Codarts gaan op avontuur met de stadsbeiaardier. Laat u betoveren tot aan de top.

WO 27 JULI - STADHUIS (TUIN) - 20u  Sfeervol avondconcert - Sopraan Dina Verheyden zingt o.a. Debussy, Fauré, Piaf & Aznavour vanuit de toren.

WO 27 JULI – STADHUIS (TUIN) – 20u
Sfeervol avondconcert – Sopraan Dina Verheyden zingt o.a. Debussy, Fauré, Piaf & Aznavour vanuit de toren.


LIEDJE VOOR DE LAURENSTOREN

Stichting Stadsmuziek Rotterdam en online magazine Vers Beton organiseerden een unieke wedstrijd. Rotterdammers werd gevraagd een liedje te componeren voor de speeltrommel van de Laurenstoren uit 1661. De wedstrijd was een groot succes en er zijn prachtige melodieën gecomponeerd. 

Winnaars van de publieksprijs: Groep 5/6 van de Jacob Maris-school

Winnaars van de publieksprijs: Groep 5/6 van de Jacob Maris-school

Winnaar van de Juryprijs: Woes Ploum (rechts) 

Winnaar van de Juryprijs: Woes Ploum (rechts) 


CBS_2016 (10).JPG
Richard & Dina.jpg
DSC00004.JPG
13754577_10154460977073586_1541067669724071695_n.jpg
Deel