Logo 3

Torenmuziek dakterrasconcerten 2024

Data woensdag 17, 24, 31 juli & 7, 14, 21 augustus
Tijden 19:30 – 21:00 uur
Locatie Gebouw De Heuvel (Grotekerkplein 5)
Kosten €15,00 p.p.
De locatie is rolstoeltoegankelijk, De Heuvel beschikt over een lift.
Regen? Geen probleem, de concerten gaan gewoon (binnen) door.

Deze hele zomer kun je maar liefst zes zomeravonden genieten van  prachtige livemuziek op het  gezellige dakterras van gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein. Stadsbeiaardier Richard de Waardt nodigt topbeiaardiers én andere topmusici uit om er een mooie, gezellige en  onvergetelijke muzikale avond van te maken. Koop nu je kaartjes.

Het dak van Gebouw de Heuvel is een ideale luisterplaats om het 17 e  eeuwse carillon van de Laurenstoren te beluisteren. Beiaardiers uit Nederland, België, Polen en de Verenigde Staten dompelen u onder in de wondere wereld van de bronzen klokkenkunst. Het optreden van de beiaardiers wordt afgewisseld met prachtige en intieme livemuziek op de luisterplaats van het dakterras door professionele musici.

Bij binnenkomst krijgt iedereen een gratis hapje en drankje aangeboden door gastvrouw Irene Smit en ook tijdens het concert is de bar geopend. Kortom, een heerlijk muzikale zomeravond  op een uniek en exclusief plekje in het hart van Rotterdam.

Met dank aan Stichting Stadsmuziek, de Rotterdamse Dakendagen, Gemeente Rotterdam, Gebouw de Heuvel en het Cultuurfonds.

PROGRAMMA


WOENSDAG 17 JULI

Carillon: Joseph Min (USA)
Joseph Min speelt als beiaardier op regelmatige basis op de grootste beiaard ter wereld: de Riverside Church in New York City, waarvan de grootste klok zo’n 18.000 kg weegt. Dat is vier keer zo zwaar als de bourdon van de Laurenskerk. Joseph studeerde onlangs af aan de Koninklijke beiaardschool “Jef Denyn” in Mechelen en doet deze zomer mee aan de prestigieuze Koningin Fabiola Wedstrijd te Mechelen – de belangrijkste beiaardwedstrijd ter wereld.

Didier François: Nyckelharpa & Philippe Malfeyt: luit

Nyckelharpa & luit: Didier François & Philippe Malfeyt
Laat je verrassen door dit niet alledaagse duo met hun betoverende combinatie van instrumenten. De weelde aan gestreken, getokkelde en sympathische snaren spreekt voor zich: 100% honingzeem, zachte zoetigheden voor de ziel. Onder het Shakespeariaanse motto “There are more things in heaven and Earth, Than are dreamt of in your philosophy” gaan Didier François, wereldberoemd nyckelharpist en de luitist Philippe Malfeyt, een der pioniers van dit instrument in België, een boeiende dialoog met de geschiedenis aan.

TICKETS

WOENSDAG 24 JULI

Beiaardier Anna Kasprzycka

Carillon: Anna Kasprzycka (PT)
Anna Kasprzycka (Polen) is beiaardier en geluidsingenieur. Ze is beiaardier van de Parochialkirche (Berlijn) sinds 2021. Ze is de eerste vrouw die in Berlijn in deze functie is  benoemd. Als beiaardier  geeft ze ook regelmatig concerten op de beiaard van de basiliek van Echternach, de enige beiaard  in Luxemburg. Ze heeft beiaardconcerten gegeven op de belangrijkste instrumenten in Europa,  concerteerde ook in de Verenigde Staten, Israël, Oekraïne en Rusland en heeft beiaardmuziek  opgenomen voor radio, televisie en cd’s.

Astrid Haring Harp en Brandt Attema: bastrombone

Harp & Bastrombone: Astrid Haring & Brandt Attema
Als eerste bastrombone-harp duo ter wereld gaan Brandt en Astrid graag het experiment aan met  nieuwe componisten die voor het duo willen schrijven. Daarnaast zoeken ze naar juweeltjes in de  muziek die zij kunnen omschrijven voor hun bezetting. Voor dit concert heeft het duo een paar  composities gekozen van het eerste uur, onder andere de spectaculaire Chachacha van Chiel  Meijering en Martijn Paddings Schumann’s last procession, met prachtige liederen van onder  andere Maurice Ravel, Heitor Villa-Lobos en Radiohead. Duo AttemaHaring speelde al in alle  hoeken van de wereld, waaronder Argentinië, Verenigde Staten, China, Singapore, Australië en  vele landen in Europa. Deze zomer te zien en horen op het dak van Gebouw de Heuvel!

TICKETS

WOENSDAG 31 juli

Beiaardiers Richard de Waardt & Dina Verheyden

Carillon: Richard de Waardt (NL) & Dina Verheyden (BE)
Dina Verheyden (1982) doceert aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn”. Ze is de beiaardier van Puurs en de Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk in Mechelen. Richard de Waardt (1982) is de stadsbeiaardier van Rotterdam. Hij bespeelt wekelijks de carillons van de Laurenskerk, het stadhuis en de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. Richard is ook de bezieler en drijvende kracht achter de zomerconcerten op het dak van Gebouw de Heuvel en de tuinconcerten in de mooie binnentuin van het stadhuis. Dina & Richard zijn getrouwd en speelden als één van de weinige beiaardduo’s al op vele plaatsen van de wereld, zoals de Verenigde Staten, Frankrijk, Zwitserland, Barcelona, Litouwen, Polen en Duitsland.

Anne Niepold accordeon

Diatonisch accordeon & piano: Duo Niepold/Verschueren
Niepold/Verschueren is vuurwerk, verrassing, passie, talent, schoonheid en lelijkheid, ruw en  rauw. Anne Niepold  (accordeon) en Florejan Verschueren (piano) spelen eigen werk met een geïmproviseerd karakter, bewandelen regelmatig onverwachte paden en grijpen je soms bij de lurven om te laten zien wat muziek voor hen betekent. Een gedurfd concert over vriendschap,  gespeeld op leven en dood. Anne Niepold is diatonisch accordeonist, maar bovenal muzikant.  Ze  beleeft haar muziek met passie, zonder stilistische grenzen, toegankelijk voor iedereen. Het  schrijven van composities en arrangementen maakt integraal deel uit van haar werk. Florejan  Verschueren is een veelgevraagd pianist bij tal van artiesten. Zijn roots liggen bij de klassieke  muziek, maar hij overwintert met jazz, pop en folk. Die smeltkroes aan invloeden bezorgen  Florejan een unieke eigen stijl, die hij ook toepast bij zijn solo-werk.

TICKETS

WOENSDAG 7 augustus

Beiaardier Peter Bray

Carillon: Peter Bray (AU)
Peter Bray is een Senior Beiaardier bij de Nationale Beiaard in Canberra, Australië, en zijn passie voor het bespelen van de beiaard heeft hem over de hele wereld gebracht. Na het behalen van een honours degree in Muziek aan de Australian National University in 2022, studeerde Peter in 2023 af aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” in Mechelen, België, en begon hij in de zomer aan een reis waarin hij concerten gaf in heel België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Peter omarmt een divers scala aan muziekstijlen en gelooft in het  programmeren van stukken die bij iedereen resoneren, van de tijdloze composities van Bach tot de iconische melodieën van Star Wars.

Kika Sprangers saxofoon en Tuur Florizoone accordeon

Saxofoon & Accordeon: Kika Sprangers & Tuur Florizoone
Kika en Tuur komen elkaar met de regelmaat van de klok tegen op internationale podia maar nooit kwam het ervan om samen te musiceren. Ze delen een grote muzikale passie, een drang  naar vrijheid, ontdekking. Elk met hun eigen, uitgesproken klank en verhaal, maar samen… wel dat moet je zien! Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort de Nederlandse saxofonist Kika Sprangers tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is. Improvisator en componist Tuur Florizoone is een van België’s meest bekende accordeonisten. Met zijn charisma en voelbaar spelplezier als performer raakt hij zowel het hart van de muziekstukken als dat van de toehoorder.

TICKETS

WOENSDAG 14 augustus

Beiaardier Rosemarie Seuntiens

Carillon: Rosemarie Seuntiens (NL)
Rosemarie Seuntiëns, geboren in Klokkendorp Asten is beiaardier van verschillende plaatsen in  Zuid Nederland o.a. Asten en Eindhoven en Venray. Ze verzorgde gastconcerten in België,  Duitsland, Frankrijk, Ierland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië (Praag jaarlijks op 1  ste kerstdag Oldtown Square en op de Moldau) en de VS. Tijdens het Freedomconcert op 10 mei 2023 concerteerde Rosemarie op uitnodiging van de ambassade samen met het Washington Ballet. De uitvoering op de Nederlandse beiaard van Arlington was aansluitend op de toespraak van  Prinses Margriet der Nederlanden in Washington DC. Seuntiëns houdt zich graag bezig met het  creëren van unieke projecten rondom de beiaard en het culturele erfgoed van dit instrument, met  haar Roaming Bells.

Trio Kabál

Viool / Accordeon / Gitaar / Percussie: Kabál
Kabál speelt eigengereide folkmuziek, stevig geworteld in de lage landen. Drie doorgewinterde  muzikanten vertrekken vanuit de typische dansen zoals mazurka, wals en scottish, en laten daar  hun eigen muzikale wereld in samensmelten. Grooves en melodieën ontstaan in het brein van  Richard de Waardt en Katrien Bos. Mark van Dal vergezelt hen op gitaar om deze composities  leven in te blazen. Percussionist Jo Zanders schuift geregeld aan bij dit trio en tovert opzwepende ritmes uit zijn (veelal zelfontworpen) instrumentarium die het onmogelijk maken om stil te blijven  zitten. Artisanale muziek, gemaakt om met open oren en voetjes van de vloer te  degusteren.

TICKETS

WOENSDAG 21 AUGUSTUS

Beiaardier Claire Janezic

Carillon: Claire Janezic (USA)
Claire Janezic studeerde beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen,  België. Voorheen speelde Claire gedurende 5 jaar beiaard aan de Universiteit van Rochester, waar  ze in 2022 afstudeerde met een dubbele major Muziek en Geschiedenis en een
minor Audio en Muziektechniek. Claire bracht haar laatste jaar door aan de Universiteit van  Rochester als docent beiaard en organiseerde een wekelijkse beiaardconcertreeks. Ze heeft  concerten gegeven in de Verenigde Staten, België, Ierland, Duitsland, Litouwen, Frankrijk,
Nederland en Denemarken.

Neighbours Trio

Tar / Trekharmonica / Tablas: Neighbours Trio
Neighbors Trio – een muzikale reis tussen India, Italië en Iran. Het wereldmuziekproject  ‘Neighbours’ begon als een duo: Reza Mirjalali en Simone Bottasso ontdekten dat ze buren  waren terwijl ze studeerden aan CODARTS. Ze traden op in nationale en internationale  wereldmuziekfestivals: Music Meeting, Etetrad Festival (Italië), Suoni Mobili (Milaan), Hide  and Seek (Brussel). Ze nodigden ooit hun geliefde goeroe Niti Biswas uit om zich bij de band aan  te sluiten voor een concert in Batavierhuis (Rotterdam), en daarna bleef het trio samen  spelen: in 2021 traden ze op tijdens North Sea Round Town en gaven ze een uitverkochte show  met het New Rotterdam Jazz Orchestra in Lantarenvenster.

TICKETS
Deel