Logo 3

TORENMUZIEK 2019 – TERUGBLIK


ZOMERSERIE TORENMUZIEK – Concerten 2019

De carillons van de Laurenskerk en het Stadhuis speelden traditiegetrouw weer de hoofdrol tijdens bijzondere zomerconcerten! Pelgrim Brass kwam op bezoek, tijdens de Dakendagen kon je genieten van Trio Saturners, beiaardier Tom Van Peer improviseerde er lustig op los, het Klokhuis kwam op bezoek, de Laurenstoren werd op z’n kop gezet door 7 percussionisten, 4 koperblazers en een beiaardier, Kampa Kampa! swingde erop los in de tuin van het stadhuis, het Groot Rotterdams Songbook is gelanceerd, er werd weer ge-toren-jukeboxt, het carillon van de Laurenstoren debuteerde in de Rotterdamse jazz-scene, enfin, teveel om op te noemen, wat een jaar!

ZOMERCONCERTEN IN DE STADHUISTUIN

CHANSONS & IMPROVISATIONS

Zomeravondconcert in de stadhuistuin van Rotterdam op 17 juli 2019. Beiaardier Tom van Peer speelde op geheel eigen en virtuoze wijze improvisaties op bekende Franse chansons. Hij was te zien op het beeldscherm dat stond opgesteld in de tuin. De torenmuziek werd afgewisseld met muziek in de tuin door Kampa Kampa! – het ensemble van stadsbeiaardier Richard de Waardt. Kampa Kampa! speelde Franse muziek. Het was een heerlijke avond!

BRASS & BELLS

Wegens het grote succes van vorig jaar gingen de koperblazers van Pelgrim Brass en stadsbeiaardier Richard de Waardt nogmaals de uitdaging aan om samen een geheel nieuw programma te spelen vanuit de toren en in de tuin van het stadhuis. Dit jaar was o.a. Tchaikovsky aan de beurt. De muzikanten speelden muziek uit de Notenkraker. Maar daarnaast klonk ook muziek van Händel, Roy Hamlin Johnson en Stefano Colletti. De toegift bestond traditiegetrouw uit een zwierig en vrolijk handbel-spektakeltje!


BEAT THE BELLS

Jo Zanders (LKMTiV), Luc Mishalle (MetX) en Richard de Waardt (stadsbeiaardier R’dam) gingen de uitdaging aan om samen een uniek muzikaal cross-over project te ontwikkelen, op maat gemaakt van de Laurenstoren, het Grotekerkplein en het 17e eeuwse carillon. LKMTiV (7 percussionisten) begon op straat en bracht het publiek alvast in de juiste stemming. Luc Mishalle (saxofoon) en vier andere blazers bevonden zich alvast hoog in de Laurenstoren, samen met stadsbeiaardier Richard, die 49 klokken tot zijn beschikking heeft. Na een dialoog tussen de grondtroepen en de torenmuzikanten klommen de drummers omhoog met hun trommels, maar liefst 307 treden. Vervolgens ontstond er een ritmisch, opzwepend samenspel tussen drums, percussie, brass & klokken, uitgestrooid vanuit de Laurenstoren over het Grotekerkplein. De muziek van de Brusselse saxofonist en componist Luc Mishalle staat centraal. Zijn muziek is het resultaat van een langdurige liefde voor en scherpe analyse van (noord)-Afrikaanse ritmes. Op deze ritmes worden melodielijnen geënt die refereren aan jazz, hedendaagse muziek en niet-westers idioom.


Rotterdamse Dakendagen – GROUNDUNDER – reprise

Muziektheater trio “Saturners” ontwikkelden samen met stadsbeiaardier Richard de Waardt een unieke locatievoorstelling voor de Laurenstoren rond de tragische mythe van Orpheus en Eurydice. Het publiek klom mee met de muzikanten en werd onderweg in iedere ruimte van de toren omringd door muziek en spel. De Laurenstoren is een magische locatie voor deze voorstelling. De hal heeft een bijna psychedelische akoestiek en onderweg kom je maar liefst 50 klokken tegen, die uiteraard allemaal gebruikt werden. Het dak van de toren is het mooiste plekje van Rotterdam, met een prachtig uitzicht over de stad.

MATTHIJS RIJSDIJK – zang/spel/dans
JIP WARMERDAM – zang/spel/dans
VERONIQUE POST – zang/spel/dans
MILAN BOONE – zang/gitaar/soundtrack
RICHARD DE WAARDT – accordeon/beiaard/soundtrack
DINA VERHEYDEN – beiaard


LANCERING GROOT ROTTERDAMS SONGBOOK

Op vrijdag 4 oktober 2019 was het dan eindelijk zo ver! Burgemeester Aboutaleb lanceerde samen met Richard en 60 Rotterdamse kinderen het eerste liedje (Ecuador) op het carillon en ze luidden daarmee officieel de start van dit bijzondere project in. Vanaf 4 oktober 2019 klinken alle liedjes een jaar lang iedere dag door de stad via de klokken van de drie Rotterdamse stadscarillons! Het was een hele klus om alle liedjes te verzamelen. Maar het is gelukt! We hebben gelukkig ontzettend veel hulp gehad en kregen honderden suggesties toegestuurd vanuit heel de wereld.

ONTDEK DE LIEDJES – KLIK HIER


KLOKHUIS OP BEZOEK IN DE LAURENSTOREN!

Het jeugdprogramma Het Klokhuis kwam op bezoek in de Laurenstoren en maakte een hele leuke aflevering over het beroep van Stadsbeiaardier! De aflevering kan je hier terugkijken: https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/4245/Stadsbeiaardier


Speeltrommel

De historische speeltrommel (1661) van de Laurenstoren is traditiegetrouw twee keer verstoken dit jaar.

Vanaf april klonken de volgende melodieën:
Hele uur: thema uit het Zwanenmeer – P.I. Tchaikovsky
Halve uur: Liebestraum – F. Liszt

Vanaf september klonken de volgende melodieën:
Hele uur: Ah! vous dirai-je, maman variatie 8 (Kortjakje) – W.A. Mozart
Halve uur: Symphonie no.1 – G. Mahler (vader Jacob)


En verder?

Zoals ieder jaar speelde de beiaard weer mee (torenjukebox) tijdens de wederopbouwdag.

Het carillon van de Laurenstoren is te horen op de CD “Rotterdam Suite” van New Rotterdam Jazz Orchestra. Er vond een spetterend concert plaats in concertgebouw De Doelen.

Groep 3 en groep 8 van basisschool Het Landje zongen op het stadspodium mee met het carillon. Ze voerden een prachtige opbouwdans uit!

Heel het jaar door werden er regelmatig verzoeknummers gespeeld op het carillon van de Laurenstoren.

En ten slotte het allerbelangrijkste:
De beiaard werd iedere week op vaste tijden bespeeld door stadsbeiaardiers Geert Bierling & Richard de Waardt

Deel