Logo 3

TUINCONCERT 2022 #1

Laden Concerten

ZOMERAVONDCONCERT

Een heerlijk zomeravondconcert in de prachtige tuin van het Rotterdamse stadhuis. Gratis toegankelijk. U wordt getrakteerd op live-muziek in de tuin én vanuit de toren (afwisselend)!

Op 65 meter hoogte zitten stadsbeiaardier Richard de Waardt en zijn echtgenote Dina Verheyden. Ze vormen een quatre-mains beiaardduo en zijn te zien op een groot beeldscherm in de tuin. Ze spelen Arabische en Zuiderse muziek op de 63 klokken van het indrukwekkende carillon van het stadhuis. De carillonmuziek wordt afgewisseld met muziek in de tuin, dichtbij het publiek, gespeeld door Nawras Altaky die met zijn ensemble “Dyar” al na de eerste noten iedereen weet te betoveren. Richard en Nawras ontmoetten elkaar voor het eerst in de Laurenstoren, waar ze twee bijzondere opnames maakten waarin hun typische instrumenten (carillon en oed) in dialoog gingen. De opname is hier te bekijken.

BAKKIE TROOST
De tuin gaat open vanaf 19:30 uur en dan kunt u genieten van een lekker kopje koffie naar keuze in de centrale hal van het stadhuis (koffiebar sluit bij aanvang van het concert). De tuin is bereikbaar via de zij-ingangen langs Doelwater en de Stadhuisstraat. Er zijn stoelen en er staan luisterbanken in de tuin. Je eigen stoel meebrengen mag uiteraard ook!

100-JARIGE ROTTERDAMSE TRADITIE
Carillonconcerten in de tuin van het stadhuis zijn een Rotterdamse traditie die terugloopt tot 1916. Precies 100 jaar later, in 2016, bliezen we de woensdagavond-carillonconcerten weer nieuw leven in. We hopen ook dit jaar dus weer op een talrijke opkomst, zodat we van de zomeravondconcerten weer een echte Rotterdamse traditie kunnen maken!


‘Dyar’ betekent in het Arabisch ‘thuis’. De band bestaat uit Modar Salama (percussie), Gino Bombrini (percussie), Lucas Dols (contrabas), Ghaeth Almaghoot (klarinet) en Nawras Altaky (oed en zang). Samen spelen zij eigen composities en crossovers van Arabische muziek en verschillende muziekstijlen van over de hele wereld. Op deze manier willen zij laten zien dat muziek mensen met elkaar verbindt.

Nawras Altaky is een performer, componist, zanger en Oed-speler, gevestigd in Utrecht. Hij is geboren in 1995 in Zuid-Syrië. Nawras voert naast zijn eigen composities een gevarieerd repertoire uit van klassieke, traditionele, moderne en experimentele wereldmuziek. Hij verkent wereldmuziek door middel van interdisciplinaire samenwerkingen en interculturele projecten.

NRC: ‘Altaky onderscheidde een warme baritonstem, waarmee hij adembenemend, kleurrijk, zacht en effectief spanning kan opbouwen door een subliem gevoel voor timing.’

Als performer deelde Altaky het podium met Caro Emerald, Ellen Ten Damme, Oene van Geel, Janne Schra, Tony Roe en vele andere geweldige artiesten. Hij werd door de Nederlandse krant NRC verkozen tot een van de meest veelbelovende musici in Nederland en België voor het komende decennium.

Als componist drukt Nawras de sterke verbinding uit tussen de verschillende muziekculturen waar hij mee verbonden is, zoals Arabische en Westerse muziek. Alles versmolten tot een virtuositeit van hedendaagse en moderne composities, op smaak gebracht met de schoonheid van Arabische melodieën, de vrijheid van jazzharmonieën en de kracht van klassiek contrapunt. Zijn inspiratie wordt vooral gedreven door zijn waarden zoals vrijheid, nederigheid, eerlijkheid, liefde en vreugde. Nawras ondersteunt zijn werk met tekst, podiumkunsten en beeldende kunst.

Nawras werkte als componist bij de Music Meeting in Nijmegen en is momenteel werkzaam als componist voor het Grachtenfestival in Amsterdam. Hij speelde op het Grachtenfestival, Le Guess Who, International Music Meeting, North See Round Town, Wonderfeel Festival, Tweetakt, Djemaa el Fna, The Parade, Gaudeamus, On The Roof en meer.

 

Uitvoerenden:
Ensemble Dyar
bestaande uit:
Modar Salama:
percussie
Gino Bombrini:
percussie
Lucas Dols:
contrabas
Ghaeth Almaghoot:
klarinet
Nawras Altaky:
oed en zang

Richard de Waardt en Dina Verheyden: carillon quatre-mains

Gegevens

Datum:
woensdag 13 juli 2022
Tijd:
20:00 - 21:30
Kosten:
Toegang vrij, reserveren verplicht

Locatie

Stadhuis Rotterdam / Stadhuistuin
Doelwater / Stadhuisstraat
Rotterdam,