Logo 3

The Art of Trombone

Laden Concerten
Trombone

Trombone en orgel staan garant voor een afwisseling van lyriek en vuurwerk

Het woord trombone is Italiaans voor “grote trompet”. Een naam die nog weleens ten onrechte gebruikt wordt voor de trombone is “schuiftrompet”.

Onder de koperen blaasinstrumenten neemt de trombone een middenpositie in: de trompet en de hoorn klinken hoger, de tuba klinkt lager dan de trombone. De manier waarop bij de trombone de toonhoogte geregeld wordt, verschilt van de andere koperen blaasinstrumenten. De meeste koperen blaasinstrumenten hebben ventielen, maar de trombone is uitgerust met een schuif. Als de trombonist de schuif van zich af duwt, wordt het instrument langer en daardoor de toon lager.

De trombone bestaat al zo’n 600 jaar en is ontstaan uit de trompet. In die tijd hadden trompetten geen ventielen, zodat er maar een beperkt aantal tonen op kon worden gespeeld. Toen op de trompetten een schuif werd aangebracht, werd het mogelijk om veel meer tonen te spelen.

In de 15de en 16de eeuw was de trombone vooral in Engeland een populair instrument. Veel Engelse koningen hadden trombonisten in dienst in hun orkesten. Er waren zelfs ensembles bestaande uit 16 trombonisten!

Vanaf ongeveer 1750 maakt de trombone deel uit van het symfonieorkest. De meeste orkesten hebben 3 trombones. De toon van de trombone is zeer zangerig, daardoor kan hij uitdrukking geven aan diepe emoties. Ook prachtig klinken 3 trombones in zachte akkoorden. Maar het meest bekend is de trombone als instrument met een enorme geluidssterkte.

Pierre Volders studeerde trombone bij George Wiegel aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 1988 cum laude afstudeerde. Ook volgde hij masterclasses bij Michel Becquet, Victor Sumerkin, Bart van Lier en Philip Jones.

Sinds 1997 bekleedt Pierre – na een succesvolle periode bij het Nederlandse Ballet Orkest – de positie van solotrombonist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast speelt hij bij het New Trombone Collective waarvan hij tevens een van de oprichters is. Op projectbasis speelt hij daarnaast nog bij het World Orchestra for Peace.

Ook is Pierre actief als dirigent. Op het Rotterdams Conservatorium studeerde hij directie bij Arie van Beek, Jaap Koops en Jos van de Sijde. Hij leidt muziekvereniging Amicitia Landsmeer en sinds juni 2009 is hij dirigent van Amsterdam Brass.

In 1998 werd Pierre benoemd tot hoofdvakdocent trombone aan het Conservatorium van Rotterdam. In het najaar van 2011 maakte hij de overstap naar het Conservatorium van Amsterdam, waar hij de positie van studieleider van de klassieke koperafdeling bekleedt.

Programma:
Gustav Holst
(1874-1934) Duo Concertante for Trombone & Organ (1894)
trombone/orgel
Claude Debussy (1862-1918) Première arabesque (Andantino con moto)
orgelsolo
Leopold Mozart (1719 – 1787) Concerto per Trombone alto (Adagio – Menuetto – Allegro)
trombone/opiano
Claude Debussy (1862-1918) Deuxième arabesque (Allegretto scherzando)
orgelsolo

Felix Alexandre Guilmant (1837 – 1911) Morceau Symphonique Op. 88 (1902)
trombone/orgel

Uitvoerenden:
Pierre Volders trombone
Adriaan Hoek Standaart Concertorgel en piano

 

Gegevens

Datum:
maandag 13 november 2023
Tijd:
12:45 - 13:30
Kosten:
toegang vrij / reserveren verplicht

Locatie

Stadhuis Rotterdam / Burgerzaal
Coolsingel 40
Rotterdam, 3011 AD