Logo 3

BACH & POULENC

Laden Concerten

BACH en POULENC met accordeonorkest en orgel

In dit concert ontmoet accordeon het orgel. Een combinatie die je niet vaak hoort. Beide instrumenten hebben overeenkomsten. Zo werken ze beiden op luchtdruk en met tongen. En ze kunnen allebei zowel akkoorden als melodieën spelen. Verschillend zijn vooral de achtergrond van de twee instrumenten. Het is de tegenstelling tussen kerk en kroeg. Dat werkt onmiddellijk door in de associaties die mensen ermee hebben, hoe clichématig die ook zijn.

Op het programma van dit concert staat het klavecimbelconcert in f klein BWV 1056 bewerkt voor orgel en accordeonorkest. Het heeft een sombere toonsoort (f-klein). Het klagende karakter is meteen duidelijk aanwezig. Toch breekt op verschillende plaatsen hoorbaar ook de zon door.

Het afsluitende werk is het orgelconcert voor strijkers en pauken van Poulenc maar dan nu in een bewerking voor accordeonorkest en orgel. Poulenc had nooit eerder voor orgel gecomponeerd en daarom ging hij zich verdiepen in de grote barokke orgelwerken van Johann Sebastian Bach en Dieterich Buxtehude. Invloeden hieruit geven het stuk een neobarokke uitstraling. Voor onder andere de registratie (klankkleuren van het orgel) liet Poulenc zich adviseren door organist Maurice Duruflé. Duruflé was ook de organist tijdens de besloten première van het stuk op 16 december 1938, gedirigeerd door Nadia Boulanger in de salon van Winnaretta Singer. De eerste openbare uitvoering was in juni 1939 in de Salle Gaveau in Parijs. Dirigent was Roger Désormière en Maurice Duruflé was wederom de organist.

Programma: (zonder pauze)
Johannes Stert (1963-) Bachseits
Bach (1685-1750) Klavecimbelconcert in f klein BWV 1056 (bewerkt voor orgel en accordeonorkest)
Tim Fletcher (1973*) Fantasy on Bachs Goldberg Aria
Robert Schumann (1810-1846) Mit innigem Ausdruck op. 56, nr. 2
Robert Schumann (1810-1846) Fuge über B-A-C-H op. 60, nr. 5
Poulenc (1899-1963) Concert voor orgel, pauken en strijkers

Uitvoerenden:
Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest
Adriaan Hoek orgel
Tim Fletcher dirigent

 

Gegevens

Datum:
zaterdag 1 april 2023
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
toegang vrij/ reserveren verplicht

Locatie

Stadhuis Rotterdam / Burgerzaal
Coolsingel 40
Rotterdam, 3011 AD