Logo 3

VAN BAROK TOT ROMANTIEK

Laden Concerten

In de Baroktijd zijn er zowel orgels als violen, maar geen composities voor deze combinatie geschreven. Pas vanaf de Romantiek schrijven enkele componisten voor orgel en viool. Joseph Rheinberger is één van deze componisten. Hij schreef een Suite (opus 166) en 6 Pieces voor orgel en viool (opus 150). Op het programma van dit concert staat een selectie uit zijn opus 150.

Het concert opent met de virtuoze Chaconne van Vitali. Dit werk is toegeschreven aan de Italiaanse componist Vitali maar dit wordt betwijfeld. Ferdinand David had mogelijk ook de componist kunnen zijn. Deze spannende compositie, van maar liefst ruim 10 minuten, lijkt totaal niet uit de barokperiode te komen vanwege de veelvuldige verwisselingen van de toonsoort.

Quirine en Adriaan zijn ook solistisch te beluisteren. Als vioolsolo heeft Quirine gekozen voor Fantasie I van Telemann. Telemanns Fantasia’s omvatten allerlei invloeden en hij maakt allerlei uitstapjes, naar volksliedjes, dansjes, ballades etc.

Quirine Scheffers is plaatsvervangend concertmeester bij het Rotterdam Philharmonisch orkest en ze bespeelt een viool van G.B. Guadagnini (1769, Parma).

Programma:
Vitali
Chaconne
Joseph Rheinberger
pieces voor orgel en viool (opus 150)
Teleman Fantasia I

Uitvoerenden:
Quirine Scheffers
Viool
Adriaan Hoek Standaart Concertorgel

 

Reserveer

Gegevens

Datum:
maandag 20 maart 2023
Tijd:
12:45 - 13:30
Kosten:
toegang vrij/ reserveren verplicht

Locatie

Stadhuis Rotterdam / Burgerzaal
Coolsingel 40
Rotterdam, 3011 AD