Logo 3

Kinderliedjes

Een initiatief voor het verzamelen van kinderliedjes

Groot Rotterdams songbook

Op 30 september 2017 zijn we gestart met het verzamelen van kinderliedjes en volksliedjes uit heel de wereld. Rotterdam telt ongeveer 170 nationaliteiten. Van ieder land kiezen we de komende twee jaar één kinderliedje. Vanaf september 2019 zullen alle liedjes een jaar lang, iedere dag, door heel de stad klinken via de klokken van de drie Rotterdamse stadscarillons. DOE MEE! En help ons met het verzamelen van de liedjes! 

Help ons liedjes verzamelen!

We stellen je hulp heel erg op prijs! Het is gratis en heel eenvoudig. Vul het onderstaande formulier in om een suggestie te doen. Vertel het vooral verder en deel dit met zoveel mogelijk mensen. Hoe meer mensen meehelpen aan het project, hoe leuker het wordt! 

Stem van de stad!

Rotterdam heeft een lange geschiedenis als beiaardstad. Het oudste instrument hangt in de Laurenstoren. Daar hangen 49 klokken, waarvan 29 originele exemplaren uit het jaar 1660, die het bombardement overleefd hebben en al eeuwen lang met handen en voeten bespeeld worden door de stadsbeiaardier. Het grootste instrument hangt in de toren van het stadhuis. In totaal hangen hier 63 klokken, waarvan de zwaarste 5,5 ton weegt. De klokken worden ook aangestuurd door een speelcomputer die geprogrammeerd wordt door de stadsbeiaardier.

In deze computers worden volgend jaar de kinderliedjes geprogrammeerd en vervolgens op gezette tijden worden afgespeeld. . Stadsmusici Geert Bierling & Richard de Waardt bewerken de liedjes en maken ze geschikt voor de speeltrommel en de speelcomputers van de carillons van de Laurenstoren, het stadhuis en de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. De playlist wordt op deze website gepubliceerd.

Dit project is een initiatief van Stichting Stadsmuziek Rotterdam, in samenwerking met de Vlaggenparde, De Doelen, De Laurenskerk, de SKVR, de Bibliotheek Rotterdam, de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn en de gemeente Rotterdam.