

Nieuwejaarsconcert met het Amstel Quartet (the world’s most colourful saxophone quartet)
Op het programma staan werken van Andriessen, Pelēcis, Bach en een samengestelde Franse orgelsymphonie ditmaal niet op orgel maar gespeeld door het saxofoonkwartet.
Vanaf 19:30 speelt stadsbeiaardier Richard de Waardt het carillon van het stadhuis.
Programma (zonder pauze – inloop vanaf 19:30 met koffie en thee en borrel na afloop):
H. Andriessen Pezzo Festoso
G. Pelēcis Gaudeamus?
B. Apswoude Orgelsymfonie (arr.)
Prelude (Guilmant)
Andantino in g (Franck)
Toccata (Gigout)
Adagio uit de 5e symfonie (Widor)
Fuga in Eß (Saint-Saëns)
J.S. Bach Brandenburgs Concert nr 3 BWV 1048
Uitvoerenden:
Amstel Quartet saxofoon quartet
Adriaan Hoek orgel
Toelichting:
H. Andriessen – Pezzo Festoso
Hendrik Andriessen groeide op in een artistiek milieu. Van zijn zes kinderen worden Jurriaan, Caecilia en Louis eveneens componist. Als organist en componist richt hij zich op zowel geestelijke als wereldlijke muziek. Dit feestelijke werk van Hendrik Andriessen werd in 1962 geschreven voor twee trompetten, twee trombones en orgel. Het Amstel Quartet kreeg een aantal jaar geleden toestemming om het werk met saxofoonkwartet uit te voeren, hun eerste uitvoering was samen met organist Jos van der Kooy in de Haarlemse Bavo met het Müller orgel.
G. Pelēcis – Gaudeamus?
Een Capriccio voor orgel en saxofoonkwartet door de Letse componist Georgs Pelēcis, die bekend staat om zijn overzichtelijke, harmonieuze en transparante werken. ‘Gaudeamus’ is Latijn voor ‘Laten we ons verheugen’, maar volgens de componist is het vraagteken de kern van de hele compositie. Kan er echte vrolijkheid zijn nadat het drama is binnengeslopen?
J.S. Bach – Brandenburgse Concert nr 3 BWV 1048
De Pruisische prins Christian Ludwig Markgraf von Brandenburg ontving van J.S. Bach een verzameling van zes concerten als een soort muzikale sollicitatie. Bijna 100 jaar na Bach’s dood en slechts een aantal jaar na de uitvinding van de saxofoon werd het werk pas terug gevonden. De Brandenburgseconcerten bestaan uit drie delen, snel-langzaam-snel en in het 3e concert is er in het 2e deel ruimte voor een cadens.
B. Apswoude – Orgelsymfonie (arr. )
Hoewel de saxofoon pas een kleine tweehonderd jaar bestaat is het misschien wel het meest veelzijdige instrument ter wereld. Het kan fluisteren in kamermuziek, scheuren op een groot podium of klinken als een virtuoos en sonoor symfonieorkest. Voor het orgel probeerden componisten in de Franse Romantiek hetzelfde te bereiken en creëerden symfonieën die niet onderdoen voor de originele bezetting. Amstel Quartet laat deze orgelsymfonieen nu klinken door hun saxofoons alsof ze ook voor dit instrument voorbestemd zijn. U hoort composities van Guilmant, Franck, Gigout, Widor en Saint-Saëns.