Logo 3

Steun voor Oekraïne

 

Met een prachtig volksliedje, voorgedragen door zangeres Maryana Golovchenko en stadsbeiaardier Richard de Waardt vanuit de Laurenstoren wil Stichting Stadsmuziek Rotterdam Oekraïne en de Oekraïners steunen in deze moeilijke tijden.

Zangeres Maryana Golovchenko (Oekraïne) beklom op zaterdag 26 maart 2022 de Laurenstoren in Rotterdam. Op het dak van de toren zong ze samen met stadsbeiaardier Richard de Waardt het beroemde Oekraïense volksliedje “Чорнобривці” (Afrikaantjes). Richard bespeelde de 17e eeuwse klokken van het carillon. Maryana’s stem klonk versterkt over heel de binnenstad. Van dit unieke optreden is een mooie video gemaakt door KorrelFilm uit Rotterdam. Afrikaantjes (Marigolds in het Engels) zijn een nationaal symbool in Oekraïne. Men houdt zoveel van de bloemen dat er veel liedjes en legendes rond zijn gemaakt, waardoor de bloem diepe wortels heeft in Oekraïense folklore.

Het liedje “Чорнобривці / Marigolds” vertelt over heimwee naar het moederland Oekraïne, opbloeiende hoop in de lente, dromen van een betere toekomst en over het gemis van een kind naar haar oude moeder. Het liedje is alom gekend bij Oekraïners en is vanwege de tekst en thematiek heel symbolisch, nu er een oorlog woedt in het land.
 

 
Met deze video hopen we via muziek een boodschap van hoop en troost te geven aan alle slachtoffers van deze vreselijke oorlog. We werken samen met Stichting Mano en vragen kijkers van de video om een donatie te doen aan Stichting Mano zodat zij Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam kunnen helpen aan benodigheden. Zie: https://www.stichtingmano.nl/doneren-oekraiense-vluchtelingen/

Maryana Golovchenko woont in Rotterdam. Ze is geboren in Kyiv, Oekraïne. Maryana is zangeres, musicus (saxofoon), cultureel ondernemer en onderzoeker. Haar ouders, familie en veel vrienden zijn nog steeds in Oekraïne. Sinds 24 februari staat haar leven volledig in het teken van de oorlog in haar moederland.

Groot Rotterdams Songbook
Deze video maakt deel uit van het Groot Rotterdams Songbook. Stadsbeiaardier Richard de Waardt verzamelde 170 liedjes uit heel de wereld – een liedje voor iedere Rotterdammer, gespeeld op het eeuwenoude carillon van de Laurenstoren.

Meer info en contact:
Stichting Stadsmuziek Rotterdam
[email protected]

Stadsbeiaardier Richard de Waardt
[email protected]
Tel: 06-34190277

Deel