Logo 3

DE VOETJES VAN BACH / 2 – UITGESTELD

Laden Concerten

Het tweede uit een reeks van vier lunchconcerten op het Doelenorgel door stadsorganist Geert Bierling.

Bach’s virtuositeit op orgel en clavecimbel was volgens zijn tijdgenoten ongehoord. De zeven klaviertoccata’s BWV 910-916 die tijdens de reeks lunchconcerten worden gespeeld had Bach als jong aanstormend componist geschreven en waren echt ‘showpieces’.

Niet alleen met zijn vingers kon hij kunstzinnige capriolen uithalen, maar ook met zijn pedaalspel kon hij luisteraars versteld doen staan. Beroemde Bachwerken met virtuoos voeten werk zijn o.a. Toccata in F BWV 540 en Toccata in d BWV 565.

Constantin Bellermann, rector van een school in een provinciestadje schreef op wat hij eens tijdens een orgelbespeling door Bach had gehoord en gezien: “Zijn voeten vlogen over de pedalen alsof ze vleugels hadden; als een donderslag bruisten de machtige klanken door de kerk. Als het deze man belieft, kan hij met alleen het gebruik van de voeten, terwijl zijn vingers ofwel niets ofwel iets anders doen, zulke miraculeuze, opgewonden, vlugge samenklanken op het kerkorgel voortbrengen als je anderen met hun vingers nog ziet doen.”

Om zo goed pedaal te leren spelen moest er natuurlijk veel gestudeerd worden. De oefeningen die Bach voor zichzelf en zijn leerlingen noteerde zijn helaas op één vel papier na, waarop een pedaalsolo (Pedal Exercitium) staat genoteerd in het handschrift van Bachs zoon Carl Philipp Emanuel, niet bewaard gebleven. Verder zijn er acht korte Preludia en Fuga’s voor manuaal en pedaal (de ‘Acht Kleintjes’ ) waarmee het vlugge en trefzekere voetenwerk aangeleerd kan worden. Hoewel door sommige Bachkenners wordt beweerd dat ze niet door Bach zelf zijn geschreven, speelt Geert Bierling ze, sinds hij ze als tiener instudeerde, nog steeds erg graag. Het zijn volgens Geert Bierling fantastisch goed gecomponeerde oefenstukken die de voeten en de oren strelen.

Programma:
Bach Toccata in G BWV 916
Bach Preludium en Fuga nr.3 in e BWV 555
Bach Preludium en Fuga nr.5 in G BWV 557
Bach Toccata in d BWV 913

Uitvoerende(n):
Geert Bierling Doelenorgel

Toegang vrij, reserveren verplicht

Gegevens

Datum:
woensdag 19 februari 2020
Tijd:
13:30 - 14:00
Kosten:
Toegang vrij, reserveren verplicht

Locatie

De Doelen / Grote Zaal
Schouwburgplein 50
Rotterdam, 3012 CL Netherlands
Site:
https://www.dedoelen.nl/