Logo 3

COMPLEMENTAIR!

Laden Concerten

De klank van de panfluit boeit mij,” aldus Koene. “Het instrument is zeer expressief door haar vele kleurmogelijkheden en dynamische bereik.”

Matthijs Koene wordt internationaal gezien als de meest vooraanstaande panfluitist van deze tijd. Matthijs is grensverleggend; zijn visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden en expressie van de panfluit vergroot. Hierdoor heeft de panfluit zijn intrede kunnen doen in de klassieke muziek. Hij wordt ook wel de Panfluiter des Vaderlands genoemd.

Matthijs ontving zijn eerste panfluitlessen op 7-jarige leeftijd en sloot zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam cum laude af. Kort daarna werd hij in 2005 benoemd tot hoofdvakdocent panfluit aan hetzelfde instituut.

De panfluit kan een rol spelen in de klassieke traditie. Ik ben ervan overtuigd dat dit voornamelijk te realiseren is door het opbouwen van een autonoom repertoire, namelijk fantastische composities waarin de panfluit een prominente rol speelt. Maar ook door gewoonweg repertoire voor andere instrumenten uit te voeren, zoals bijvoorbeeld de fluitsonates van J.S. Bach,’’ aldus Koene.

Op het programma staat naast een de Bachsonate voor fluit en orgel (BWV 1035) veel muziek uit de twintigste eeuw waaronder ‘Song for Life and Death’ van Tsoupaki. Zij was van 2018-2021 Componist des Vaderlands. Deze compositie is een eerbetoon aan de mensen die streden voor mensenrechten. Het is voor iedereen, slachtoffers, helden en de mensen die achterblijven en hen herinneren. Een lied voor ons allemaal. Calliope Tsoupaki schreef dit stuk speciaal voor Matthijs Koene, omdat ze weet hoe mooi en ontroerend de klank van zijn panfluit is.

 

Programma:
Huang Ruo (1976)
Wind Blows (2016)
Johann Sebastian Bach (1685-1750) Sonate in E, BWV 1035 (Adagio ma non tanto – Allegro – Siciliano – Allegro assai)
Calliope Tsoupaki (1963) Song for Life and Death (2018) *panfluitsolo
Peeter Vähi (1955) Forty Two (1997)
Jehan Alain (1911-1940) Trois Mouvements (1934-1935) (Andante – Allegro con grazia – Allegro vivace) (bew. Marie-Claire Alain, 1975)

Uitvoerenden:
Matthijs Koene Panfluit
Adriaan Hoek Standaart Concertorgel en vleugel

 

Gegevens

Datum:
woensdag 10 mei 2023
Tijd:
12:45 - 13:30
Kosten:
toegang vrij/ reserveren verplicht

Locatie

Stadhuis Rotterdam / Burgerzaal
Coolsingel 40
Rotterdam, 3011 AD