Logo 3

DRIE KEER FLENTROP!

Laden Concerten

ORGELEXCURSIE o.l.v. stadsorganist Geert Bierling

Bespeling van drie orgels in het centrum van Rotterdam die door de Zaandamse orgelbouwer Flentrop werden gebouwd na de Tweede Wereldoorlog.

Dagprogramma:
KOFFIECONCERT IN DE DOELEN / 11.00 uur – 12.00 uur
Vanaf 10.00 uur is de koffiebar in de hal geopend.
We starten met een Koffieconcert door Geert Bierling in de Doelen / Grote Zaal. Voor dit concert dient apart gereserveerd te worden. Klik op deze link om kaarten te bestellen.
KOFFIETIJD 12.15-13.00 uur / Hal van de Doelen
Koffie en/of thee. Mogelijkheid om meegebrachte lunch daar te gebruiken
VIJFTIG JAAR DOELENORGEL / 13.00 – 13.45 uur
Lezing in de Flipse Zaal – de Doelen
FLENTROP ORGEL IN DE PAULUSKERK / 14.00 – 14.45 uur
Orgeldemonstratie
FLENTROP ORGEL IN DE DOOPSGEZINDE KERK / 15.15 – 16.15 uur
Orgeldemonstratie
Drankje na afloop

 

KOFFIETIJD 12.15-13.00 uur
In de hal van de Doelen

Na het eerste concert blijven we in de Doelen.
Deelnemers aan de orgelexcursie ontvangen dan een overzicht van het middagprogramma.

Er staat een vers kopje koffie of thee klaar.
Tip: neem zelf een broodje mee voor de lunch. Er is weinig tijd om uitgebreid te lunchen in een restaurant.

VIJFTIG JAAR DOELENORGEL / 13.00 – 13.45 uur
Lezing in de Flipse Zaal – de DoelenDe jonge Rotterdamse organist Iddo van der Giessen zal een boeiend verhaal vertellen over de geschiedenis van het Doelen orgel dat inmiddels meer dan een halve eeuw oud is.
Iddo schreef onlangs een boeiend verhaal over een halve eeuw orgelmuziek in de Grote Zaal en de programmering van de twee vaste bespelers van het Doelenorgel die in deze periode honderden programma’s uitvoerden – Arie J. Keijzer, Doelenorganist van 1968-1989 en zijn opvolger stadsorganist Geert Bierling die vanaf 1997 de scepter zwaait…Iddo van der Giessen (1995) is musicus en historicus. Hij is cantor-organist van de Goede Herderkerk in Rotterdam Schiebroek en vesperorganist in de Domkerk in Utrecht. In 2020 behaalde hij zijn Master of Music bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 2016 studeerde hij cum laude af aan het Leiden University College The Hague, waar hij Liberal Arts & Sciences: Global Challenges studeerde met als hoofdrichting World Politics.

 

FLENTROP ORGEL IN DE PAULUSKERK / 14.00 – 14.45 uur
Orgeldemonstratie

Op steenworp afstand van de Doelen staat aan de Mauritsweg nr. 20 de Pauluskerk. In de kerkzaal staat een Flentrop orgel dat in 1950 werd gebouwd voor een kerk in Dinteloord en na een halve eeuw te koop aangeboden en vervolgens aangekocht door de Hervormde Gemeente in Rotterdam om te worden geplaatst in de nieuwe kerkzaal van de Pauluskerk. Daar werd het in 2013 in gebruikgenomen.

SPECIAL GUEST…
De Nederlandse panfluiter Matthijs Koene is voor de vaste bezoekers van de Burgerzaalconcerten geen onbekende. Een tijd terug trad hij daar op en zal zaterdagmiddag 23 april meewerken als solist.
Samen met Geert Bierling heeft hij een mooi programma samengesteld.

 

Matthijs Koene wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste panfluitisten van zijn tijd. Zijn visie en speelwijze hebben de technische en expressieve mogelijkheden van zijn instrument enorm uitgebreid en is grensverleggend. Hierdoor is de panfluit erin geslaagd een entree te maken in de klassieke muziekwereld.

 

 

(lees meer over de geschiedenis van de Pauluskerk: Pauluskerk Weedarchitecten)

 

FLENTROP ORGEL IN DE DOOPSGEZINDE KERK / 15.15 – 16.15 uur
Orgeldemonstratie
Verscholen achter het Hofplein staat naast de stalen reconstructie van de Delftsche Poort een klein markant gebouw uit 1951, de laatste Doopsgezinde kerk in Rotterdam.
Eind 2019 verwierf de stichting Droom en Daad het kerkgebouw aan de Noordmolenwerf vanwege zijn kenmerkende architectuur, prominente locatie in het stadshart en culturele mogelijkheden.

Drankje na afloop
Gezellige afsluiting voor Stadsmuziek Vrienden. Na afloop van deze orgeldag krijgen die nog een drankje aangeboden.(lees meer over de geschiedenis van de Doopsgezinde Kerk: Doopsgezinde Kerk | Platform Wederopbouw Rotterdam)

 

 

AANMELDEN ORGELEXCURSIE ZATERDAG 23 APRIL 2022
U kunt zich nog tot 18 april aanmelden.

 

Bent u nog geen Vriend van Stichting Stadsmuziek? Voor €25 euro per jaar bent u al Vriend en dankzij uw donatie worden jaarlijks diverse nieuwe initiatieven ontplooid, zoals de orgeltocht. U kunt zich hier aanmelden.

Gegevens

Datum:
zaterdag 23 april 2022
Tijd:
11:00 - 16:15
Kosten:
gratis. Reserveren verplicht

Locatie

Diverse locaties